“KÜRESEL ZORLUKLARA KARŞI EKONOMİMİZ İHRACAT ÖNCÜLÜĞÜNDE BÜYÜMEYE VE YÜKSELMEYE DEVAM EDECEK”

31 Ağustos 2022 , Çarşamba 17:29
KTO Başkanı Gülsoy, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) 2022 yılı ikinci çeyrek verilerini değerlendirdi.

BAŞKAN GÜLSOY İKİNCİ ÇEYREK BÜYÜME RAKAMLARINI DEĞERLENDİRDİ

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Türkiye ekonomisinin Nisan-Haziran 2022 döneminde yüzde 7,6 büyümesinin önemli bir gelişme olduğunu belirterek, "Küresel emtia ve enerji fiyatlarının artması, Pandemi, tedarik zincirlerindeki sorunların devam etmesi, Rusya-Ukrayna savaşı gibi küresel ekonomiyi etkileyen şartlara rağmen sağlanan büyüme, Türkiye ekonomisinin tüm zorluklara rağmen gösterdiği direncin göstergesidir. Küresel zorluklara rağmen ekonomimiz ihracat öncülüğünde büyümeye ve yükselmeye devam edecektir" dedi.

KTO Başkanı Gülsoy, yazılı bir açıklama yaparak Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) 2022 yılı ikinci çeyrek verilerini değerlendirdi. Gülsoy, GSYH oluşturan faaliyetlere bakıldığında finans ve sigorta, hizmet faaliyetleri, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri, sanayi, bilgi ve iletişim, gayrimenkul faaliyetleri sektörlerinde büyüme kaydettiğini, inşaat sektöründeki küçülmenin de yüzde 10,9 düzeyinde gerçekleştiğini söyledi.

Dünya genelinde ABD, AB ve Çin gibi büyük ekonomilerde son dönemde resesyon endişeleri, pandemi, diğer yandan küresel Emtia ve enerji fiyatlarının artması, bozulan tedarik zinciri, Rusya –Ukrayna Savaşı gibi bir dizi sorunların yaşandığını belirten Gülsoy, “İkinci çeyrekte sağlanan yüzde 7,6'lık büyüme Türkiye ekonomisinin tüm bu zorluklara karşı gösterdiği direncin göstergesidir. Türkiye; Üretim, yatırım, istihdam ve ihracat odaklı büyüme stratejisiyle küresel zorluklara karşı dayanıklılık sağlamıştır. “ dedi.

İhracatın büyümeye 3,87 puan katkı verdiğini belirten Başkan Gülsoy, “Türkiye ekonomisinin ihracat öncülüğünde büyümeye ve yükselmeye devam edecek. Bizlerde kamu ve özel sektör elbirliği ile daha fazla üretim, yatırım, istihdam ve ihracat yaparak, ülkemizi büyütmeye devam edeceğiz.  Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekteki yüzde 7,3’lük büyümenin ardından 2. çeyrekte de yüzde 7,6 oranında büyüme göstermesi ve dünya ülkeleri arasında istikrarlı büyüme elde etmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Sürdürülebilir büyüme ve yatırımların artması için enflasyonun düşmesi ve desteklerin devam etmesi gerekiyor. Bu şekilde toplumsal refahı sağlayabiliriz. Enflasyonla mücadeledeki başarıda ekonomik hareketliliği artıracaktır.” İfadelerini kullandı.