KTO’DAN E-İHRACAT KONFERANSI

10 Şubat 2020 , Pazartesi 10:26
Başkan Gülsoy; "Geleneksel ticaretin temel değerlerini muhafaza etmekle birlikte dijitalleşmeye, e-ticarete, tasarıma, ar-ge, inovasyona mutlaka önem vermeliyiz.Aksi takdirde pazar bulmakta ve rekabet etmekte zorlanırız."

Kayseri Ticaret Odası (KTO), Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) ve Dünya E-İhracat Forumu (Worldef)  iş birliğinde Erciyes E-İhracat Konferansı düzenlendi.

KTO Konfeans Salonu'nda düzenlenen ve Kayseri Valisi Şehmus Günaydın'ın da katıldığı konferansa Oda üyelerinin yanı sıra çok sayıda misafir katıldı.

Konferansta açılış konuşmasını yapan KTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Kayseri'nin bilinen 6 bin yıllık tarihiyle ticaretin Anadolu'daki en önemli merkezlerinden olduğunu belirterek, Kayseri’nin ticaretteki önemine değindi.

Kayseri’nin 2019 yılını dış ticaret dengesi açısından çok iyi kapattığını, 2019 yılında Kayseri yaklaşık 180 ülkeye 2,5 milyar dolarlık ihracat yaptığını vurgulayan Başkan Gülsoy,

Dünyanın hızla değiştiğini ve dönüştüğünü hatırlatarak, geleneksel ticaretin temel değerlerini muhafaza etmekle birlikte dijitalleşmeye, e-ticarete, tasarıma, ar-ge, inovasyona mutlaka önem verilmesi gerektiğini aksi takdirde pazar bulmakta ve rekabet etmekte zorlanılacağının altını çizdi.

2019 yılı itibariyle Türkiye’ de ağırlıklı bölümünü gençler ve kadınların oluşturduğu 50 milyona yaklaşan insanın  internet üzerinden alışveriş yaptığını söyleyen Başkan Gülsoy, “Dijital ticaretin, dijital dönüşümün gereğini yerine getirmezsek iş yerlerimizin kısa sürede rekabet gücünü kaybettiğini ve kapanmayla karşı karşıya kaldığını görürüz.  Ülkemizde e-ticaret 2014-2018 yıllarında %35 oranında büyürken bu oran 2019’da %45’i geçmiştir.  6 bin yıllık ticari birikimi olan Kayseri bu pastadan mutlaka payını almalıdır.  Böyle yaparsak katma değeri yüksek ve rekabet gücümüzü artıracak bir pazar oluşturabiliriz” diye konuştu.

KTO olarak, üyelere daha kaliteli hizmeti daha kısa sürede verebilmek için dijital dönüşüm gerçekleştirdiklerini ifade eden Başkan Gülsoy, “Dijital dönüşüm kaçınılmaz olup, müthiş fırsatlar sunuyor. Her üyemizin e-ticaret ve e-ihracat yaptığını görmek en büyük hedefimiz.  Biliyoruz ki üyemizin kazanacağı her bir dolar ülke ekonomimize katkı sağlayacak ve geleceğini inşa edecektir. Dijital dönüşüm kaçınılmaz olup, müthiş fırsatlar sunuyor. Her üyemizin e-ticaret ve e-ihracat yaptığını görmek en büyük hedefimiz.  Biliyoruz ki üyemizin kazanacağı her bir dolar ülke ekonomimize katkı sağlayacak ve geleceğini inşa edecektir” dedi.

Kayseri Valisi Şehmus Günaydın ise, kentin yüzyıllardır önemli bir ticaret merkezi olduğunu söyledi.

Uluslararası rekabetin her geçen gün acımasız hale geldiğine dikkati çeken Günaydın, uluslararası ticarette başarıyı yakalamak için ürün kalitesinin geliştirilmesi, pazarlama yöntemlerinin de takip edilmesi gerektiğini belirtti.

ORAN Genel Sekreteri Ahmet Emin Kilci de ticarette değişim ve dönüşümün zorunlu hale geldiğini dile getirerek, "Dünya ölçeğinde e-ticaret 3,5 trilyon dolara ulaşmış durumda. Ülkemizde ise bu rakam 12 milyar dolara yaklaştı. Rekabet son yıllarda oldukça sert ve yıkıcı hale geldi. Dijital dönüşüm karşısında bizlerin de üretici ve satıcılar olarak oyunu kurallarına göre oynamamız gerekiyor. Ajans olarak kendi içimizde bir alt birim kurduk. Sizlere danışmanlık vermeyi amaçlıyoruz." diye konuştu.

Worldef-Enterprise Genel Müdürü Hakan Enes Ermiş, amaçlarının perakende e-ihracatı canlandırmak olduğunu çünkü Türkiye'nin bu konuda büyük bir potansiyeli bulunduğunu söyledi.

Geç saatlere kadar devam eden konferansta,  Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hüseyin Beyhan, Kayseri Ticaret Odası’nda düzenlenen “Erciyes E-İhracat Konferansı 2020” programına katıldı. Programda e-ihracat konusundaki çalışmalara her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade eden Beyhan, Büyükşehir Belediyesi’nin e ticaret platformu e38’den de bahsetti.