KTO’DA ‘TEŞVİK UYGULAMALARI VE YABANCI SERMAYELER’ SEMİNERİ DÜZENLENDİ

29 Ocak 2020 , Çarşamba 17:29
Başkan Gülsoy; Türkiye teşvik mevzuatı gözden geçirilerek, sektörel ve ilçe bazlı yeniden değerlendirilmelidir"

Kayseri Ticaret Odası (KTO) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iş birliğinde “Teşvik Uygulamaları ve Yabancı Sermayeler” konulu seminer düzenlendi.

KTO Konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Kamil Akçadırcı,  Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mehmet Büyüksimitci ve İncesu OSB Başkanı Ali Baktır ile KTO üyeleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan KTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Uygulanan teşvik programları hakkında ne yazık ki yeterli düzeyde bilgi sahibi olunmadığını, bu kapsamda Kayseri'nin gerekli desteği alamadığının altını çizerek, bu nedenle KTO Yönetimi olarak bilgilendirme toplantılarına önem verdiklerini kaydetti.

Dünya ticaretinin serbestleşmesi ile birlikte devlet teşviklerinin öneminin arttığını vurgulayan Başkan Gülsoy,  "Teşvikler, kaynakların ülke ekonomisi için en etkili ve yararlı bir şekilde doğru alanlara yönlendirilmesini sağlar. Teşvikler, bölgesel dengesizlikleri azaltma, çevrenin korunması, işgücünün eğitilmesi gibi sosyal alanlara da değinmektedir. Güçlü Türkiye’de adından söz ettiren güçlü bir şehir olabilmemiz için, sunulan imkânlardan muhakkak yararlanmamız gerekmektedir. Ticaret ve sanayi ile anılan turizmde de hak ettiği payı alma yönünde ilerleyen şehrimizde daha çok üretim, daha çok yatırım yapmak için devlet destek ve teşviklerini çok iyi değerlendirmeliyiz. Teşvik mevzuatımız sektörel ve ilçe bazlı yeniden değerlendirilmelidir. Eğer bir şehirde girişimci, üretim tecrübesi, sermaye yoksa istediğiniz kadar teşvik uygulayın sonuç alamazsınız. Sadece sanayi alanında değil, başta turizm olmak üzere her alandaki teşvik düzenlemelerinin de yine gözden geçirilmesini bekliyoruz.  " diye konuştu.

Yabancı sermaye konusuna da değinen Başkan Gülsoy, "Yabancı yatırımcı sermaye koyacağı ülkede bazı hususları öncelikle arar. Bunların başında hiç şüphesiz güven ve istikrar gelir.  Sonra hukuk devleti ve uluslararası anlaşmalara riayet yabancı yatırımcının arayacağı öncelikler arasındadır. Burada bulunan kıymetli bürokratlarımız var, onlar şüphesiz bu konuda çok daha ayrıntılı bilgiler bize aktaracaklardır. Biz yabancı yatırımcılarla stratejik ve nitelikli ürünler üretebilecek yatırımlarda yapmalıyız" dedi.

Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci ise teşviklerle beraber Orta Anadolu Havzası'nı kurmak istediklerini söyleyerek “Ülkeler ekonomik büyümeyi ve istihdamı artırmak, Bölgesel dengesizliği ve dışa bağımlılığı azaltmak gibi daha birçok konuda farklı destekler vermektedir. Bu manada ülkemizde de cumhuriyetin ilk yıllarından beri çeşitli teşvikler uygulanmaktadır. Bir ülkenin az gelişmiş bölgelerinin kalkındırılmasında yatırımları teşvik edici politikaların önemi büyüktür. Bir bölgenin kalkındırılması aynı zamanda ülkenin de kalkınması demektir. Yeri gelmişken zaman zaman dillendirdiğimiz bir konu bura da ifade etmek istiyorum. Türkiye'nin yeni bir üretim havzasına ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz" ifadelerine yer verdi.

Açılış konuşmalarının ardından, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü Dr. Mehmet Yurdal Şahin tarafından "Teşvik Uygulamaları ve Yabancı Sermayeler" konulu sunum yapıldı.

Toplantı, soru cevap kısmı ile son buldu.