KTO’DA KOBİGEL-KOBİ GELİŞİM DESTEK PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ

29 Aralık 2022 , Perşembe 17:16

Kayseri Ticaret Odası’nda “KOSGEB KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı 2022 Proje Teklif Çağrıları” konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.  Üyelerimizin yoğun katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda, KOSGEB Kayseri İl Müdürü Ahmet Özbekler, bir sunum yaparak proje teklif çağrıları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Kayseri Ticaret Odası (KTO) üyelerine yönelik bilgilendirme toplantılarını sürdürüyor.  KTO M. Rifat Hisarcıklıoğlu Konferans Salonu’nda düzenlenen KOSGEB KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı 2022 Proje Teklif Çağrıları konulu bilgilendirme toplantısına Yönetim Kurulu Üyemiz Şevket Uyar, KOSGEB Kayseri İl Müdürü Ahmet Özbekler, Meclis Üyelerimiz ve çok sayıda davetli katıldı.

Toplantının açılış konuşmasına yapan Yönetim Kurulu Üyemiz Şevket Uyar, “ KOSGEB tarafından İmalat sanayi sektöründe dijitalleşme sürecine katkı sağlayabilecek yerli teknoloji geliştiricisi KOBİ’lerin desteklenmesi amacıyla çıkarmış olduğu bu programla KOBİ’lerimizin bu tür desteklerden faydalanmasını sağlamaktır. “dedi.

Konuşmasında Kayseri Ticaret Odası’nın dijitalleşme ile ilgili hayata geçirdiği projeler hakkında katılımcılara bilgiler veren Uyar, şunları söyledi:

Odamız bünyesinde yer alan ihracat destek ofisimiz ile uluslararası ticarette destek ve teşvikler hakkında üyelerimize her zaman destek olmaya çalışıyoruz. ORAN Destekli E-Ticaret ve E-İhracat Danışmanlık Ofisimizde eğitimlerimiz sürüyor. Bu projemizle şehrimizde e-ticaret ve e-ihracati geliştirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca AB destekli projemiz olan kısa adı KAGUTİM olan Kayseri Girişimcilik ve Uluslararası Ticaret Merkezi’mizi de hayata geçiyoruz. “

KOSGEB İl Müdürü Ahmet Özbekler’de  “KOSGEB, 2019 yılından bu yana imalatçı KOBİ’lere yönelik olarak çıktığı “İmalat Sanayinde Dijitalleşme” başlıklı çağrıların hem kapsamını genişletti hem de destek üst limitlerini arttırdı” dedi.

Çağrılara son başvuru tarihinin 11 Ocak olduğunu hatırlatan Özbekler, Yeni çağrıda, dijitalleşme başlığının yanına rekabetçilik ve verimlilik modülü de eklendi. Daha önce işletme başına 1 milyon lira olan üst limit, dijitalleşme için 2 milyona çıkartıldı. Yeni ilave edilen rekabetçilik ve verimlilik başlığı için de destek üst limiti 1 buçuk milyon lira olarak belirlendi. Çağrılar kapsamında sağlanan geri ödemesiz destekler personel giderlerini, geri ödemeli destekler ise makine, teçhizat ve hizmet alımı giderlerini kapsıyor. Şartları sağlayan KOBİ’ler, 11 Ocak 2023’e kadar açık olan çağrılara başvurabilecek” diye konuştu.

Çağrılara imalatçı küçük ve orta ölçekli işletmelerin başvurabileceklerini açıklayan Özbekler, “Çağrının diğer ayağında imalatçı KOBİ’lerin rekabetçiliklerinin ve verimliliklerinin arttırılması hedeflendi. Bu çağrı kapsamında makine-teçhizat alımları desteklenecek. İmalatçı küçük ve orta ölçekli işletmelerin başvurabilecekleri çağrıda, personel, yazılım ve hizmet alımları giderleri de destek kapsamında olacak. İşletmeler, toplam 1 buçuk milyon TL'ye kadar destekten faydalanabilecek” dedi.

Başvuruların internet üzerinden yapılacağını kaydeden Özbekler, “KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı ve 2020 ve 2021 yılı KOBİ Beyannamesi onaylı işletmeler, kosgeb.gov.tr internet adresi üzerinden yeni KOBİGEL çağrılarına başvurabilecek. Çağrı, 11 Ocak 2023 saat 23.59’a kadar açık kalacak. Başvurular, Mart 2023’te sonuçlandırılacak” şeklinde sözlerini tamamladı.

Soru cevap kısmının ardından toplantı sona erdi.