KTO BAŞKANI GÜLSOY, ROMANYA-KAYSERİ İŞ FIRSATLARI TOPLANTISINA KATILDI

23 Temmuz 2020 , Perşembe 12:52
Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, “Covid-19 Salgını Sürecinde Hedef Pazar Romanya” konulu webinar toplantısına katıldı.

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Romanya Türk İş Adamları Derneği (TİAD) tarafından organize edilen “Covid-19 Salgını Sürecinde Hedef Pazar Romanya” konulu webinar toplantısına katıldı.

Telekonferans yöntemiyle gerçekleştirilen toplantıya Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy’un yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti Bükreş Büyükelçisi Füsun Aramaz, Romanya Ankara Büyükelçisi Gabriel Catalin Şopanda, DEİK-Türkiye Romanya İş Konseyi Başkanı Ömer Süsli, Romanya Türk İşadamları Derneği Başkanı Güven Güngör, Romanya Nevşehir ve Kayseri Fahri Konsolosu Mehmet Dinler, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış, Kayseri OSB Başkanı Tahir Nursaçan’la birlikte işadamları ve sanayiciler katıldı.

KTO Başkanı Ömer Gülsoy toplantıda yaptığı konuşmada,  Türkiye ile Romanya arasında yüzyıllar öncesine dayanan güçlü bağlar olduğuna vurgu yaparak, “İki ülke arasındaki ilişkiler günümüzde de daha da güçlendirilerek karşılıklı iş geliştirme fırsatları ile ticaretimiz sürekli hale getirilmeli” ifadelerini kullandı.

Kayseri’nin ihracat verileri hakkında da bilgiler veren Başkan Gülsoy,” 2019 yılında şehrimizde 2,5 milyar dolarlık ihracat yaptık. 2023 hedefimiz 5 milyar dolar. İhracatta Türkiye’de iller arasında 10’ncu sırada bulunuyoruz. Elektrikli ev aletleri ihracatında Türkiye genelinde ikinci sırada, mobilya ihracatında yine Türkiye genelinde üçüncü sıradayız. İç pazarda ise Türkiye’nin en büyük mobilya üreticisi konumundayız.” dedi.

Kayseri ile Romanya arasında yapılan ithalat ve ihracat verileri hakkında bilgiler veren Başkan Gülsoy, “2019 yılı Kayseri – Romanya Dış Ticaretinde şehrimizin ihracatı 55 milyon 628 bin dolar, İthalatımız ise 18 milyon 92 bin dolar olarak gerçekleşmiş. Tabi bu rakamlar yeterli değil. Karşılıklı iş geliştirme fırsatları ile ticaretimizi sürekli hale getirilerek bu rakamları daha da yukarı çekmek için gayret göstermeliyiz” diye konuştu.

Toplantıda Kayseri’nin ticaretin merkezi olduğu kadar turizm açısından zengin bir şehir olduğuna vurgu yapan Başkan Ömer Gülsoy, “ Bu anlamda Romen halkı kültürlü, nazik ve harcamayı seven yapıya sahip. Romanyalı turistlerin yıllardır Türkiye turizmine olan güvenleri devam ediyor. 2019 yılında 800 bini aşkın Romanyalı Turist ülkemizi ziyaret etmiş. Kapadokya ve Erciyes Kayak Merkezimizde Romen halkını görmek ve ağırlamak isteriz. Kapadokya, Erciyes ile Romanya’yı entegre edelim.  Bu sayı umarım o zaman 1 milyonu aşar. “ dedi.

Romanya’nın bir AB ülkesi olduğu belirten Başkan Gülsoy şunları söyledi :

“Turizm için gerekli huzur ve istikrar bu ülkede var. Finansal olarak Avrupa fonları bir avantaj sağlıyor. Turizm açısından Bükreş merkezinde, Karadenize kıyısı olan turistik destinasyonlarda hem de dağ turizminde yılın 12 ayı turizm adına karlı ve müthiş bir potansiyel var. Bölgenin sunduğu imkânları birlikte değerlendirerek işbirliğini arttırabiliriz.”