FİRMALARIN VERİMLİLİĞİ "YALIN DÖNÜŞÜM" İLE ARTIRILACAK

18 Mart 2021 , Perşembe 10:47
Kayseri Ticaret Odası (KTO) ile Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) işbirliği ve Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) desteğiyle başlatılan Verimlilik Koordinasyon Ofisi Projesi ile sanayi üretiminde verimlilik sağlanacak.

Kayseri 'de hayata geçirilen KTO, KAYSO, ERÜ, AGÜ işbirliği ve ORAN Desteğiyle "Verimlilik Koordinasyon Ofisi Projesi" kapsamında, "Yalın Dönüşüm" projesi başlatıldı. Yalın Enstitü Derneği ile eğitim anlaşması yapılan ve ORAN tarafından 2.6 milyon TL finansal destek sağlanan proje kapsamında kentteki 50 firmaya eğitim ve danışmanlık hizmeti verilecek.

Toplantıda konuşan Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, üyelerinin menfaatleri doğrultusunda başlattıkları Verimlilik Koordinasyon Ofisi Proje ile firmaların verimliliğini ve rekabet güçlerini artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Kayseri’de ki müteşebbislerin değişime ve dönüşüme çabuk uyum sağlayacağını belirten Gülsoy, “Günümüz dijitalleşme çağı. İş adamlarımız da dijital yaşama ayak uydurarak işletmelerinin daha fazla kar etmelerini sağlamak ve üretimlerini artırmak için verimlilikte gerekeni yapacaklarına eminim.  Bu bağlamda ihracatımızı artırmak için var gücümüzle değişime dönüşüme uyum sağlamalıyız. Bu proje bize iş yapma maliyetlerini düşürmek ve küresel firmalarla rekabet edebilme avantajı sağlayacaktır. Amaç; Malzeme, işçilik, zamanı iyi kullanmak ve israfı en asgariye indirmektir. Hem kaliteli ürün çıkaracaksınız, hem zamanında teslim edeceksiniz, hem de fiyatınızda uygun olacak. Müşterini isteği bu… Pandemi bunu daha da ileri seviyeye çekti. Rekabette bir adım öne geçmek için bu şart.İhracatımızın ve karlılık oranlarınızın artmasında bu programın katkı vereceğine inanıyorum.” dedi.

KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, hem Kayseri Model Fabrika hem de Verimlilik Koordinasyon Ofisi aracılığı ile Kayseri sanayisinde yalın dönüşüm sürecini başlattıklarını açıkladı.

Salgına rağmen hedeflerine odaklandıklarını belirten Büyüksimitci, bu kapsamda firmaların verimliliğini ve rekabet gücünü artırmak amacıyla Verimlilik Koordinasyon Ofisi Projesi başlattıklarını aktardı.Büyüksimitci, Kayseri Ticaret Odası (KTO) ortaklığında, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) ve Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) iş birliğinde yürütülen proje çerçevesinde Yalın Enstitü Derneği ile sözleşme yaparak, eğitime başladıklarını belirtti.

Büyüksimitci, şunları kaydetti:

"İlimizde mobilya, elektrikli ev aletleri, fabrikasyon metal ürünler ve makine imalat sektörlerinde faaliyet gösteren 50 firmaya eğitim desteği sağlayacağız. Eğitimlerimize 20 mobilya firmamızla başlıyoruz. Bu firmalarımıza yalın dönüşüm danışmanlığı ve firma çalışanı eğitimleri vereceğiz. Orta Anadolu Kalkınma Ajansının (ORAN) 2,6 milyon liralık finansal desteğiyle yürütmekte olduğumuz proje ile sanayicilerimizin üretim süreçlerini gözden geçirerek, yalın sürekli iyileştirme modeline göre dönüşümlerini sağlamalarının yolunu açmış olacağız. Firmalarımızda, seçilen alanlarda en az yüzde 25'lik verimlilik artışı hedeflemekteyiz. Diğer sektörlerimize yönelik de ihale sürecini hızlıca tamamlayıp, eğitimlerimizi başlatacağız."

ORAN Genel Sekreteri Ahmet Emin Kilci, Verimlilik Koordinasyon Ofisi Projesinin Kalkınma Ajanslarının Türkiye’de uyguladıkları tüm projelerden farklı ve ilk olma niteliğini taşıdığını belirterek, “Bu proje ile Kayseri’de 50 firmamızın yalın dönüşümlerini sağlayarak, verimliliklerini artırmayı hedefliyoruz. Bu projeyi Bakanlığımız ve biz çok önemsiyoruz. Projenin çıktılarını 8-10 ay içerisinde göreceğiz ve inşallah başarılı olacağız” dedi.

Son olarak kürsüye gelen Yalın enstitü Derneği Başkanı Yalçın İpbüken, verimliliğin nihai bir amaç olmadığını belirterek, “Verimlilik bizim için bir amaç değil, bir mecburiyettir. Dünyada o kadar hızlı değişim ve dönüşüm oluyor ki, hiçbir kurum ya da kişi ben uzmanım diyemez. Bu hıza ayak uydurmak için daha çok gayret göstermeli ve verimlilik konusunu bir an önce çözmeliyiz. Endüstri 5.0’ı yakalamak için ödemeler dengemizi artırarak KOBİ’lerimizi rekabetçi hale getirmemiz lazım. Firmalarımız kendi aralarında rekabetten vaz geçip, tedarikte ortaklaşa hareket etmeli, Ar- Ge’yi birlikte yapmalı ve birçok konuyu paylaşmak zorundalar. Verimlilik şart ama bu rekabet yalnız verimlilikle olmaz. Mühendislerimizi çok iyi yetiştirmemiz lazım. Mühendislerimizi geleceği yönetmekte ve hesaplamakta kullanmalıyız” diye konuştu.

Toplantıda ayrıca Kayseri Model Fabrika Genel Müdürü Salih Yalçın, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verirken, Yalın Enstitü Yönetim Kurulu Üyesi Erol Yakut, Yalın Enstitü Genel Sekreteri Ülkü Kulaç ve Yalın Enstitü Danışman Eren Artar, birer sunum yaparak, proje ve izlenecek yol hakkında bilgiler verdi.