Finlandiya Kayseri Fahri Konsolosluğu’nun açılışı yapıldı

16 Mayıs 2022 , Pazartesi 13:22

Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, Finlandiya’nın Kayseri Fahri Konsolosluğu’nun resmi açılış törenine katıldı. Törende konuşan Gülsoy, “Kayserimizin sahip olduğu imkanlar ile Finlandiya’nın sahip olduğu imkanlar ticaretimizin daha da yukarılara taşınmasına fırsat sağlayacaktır.” dedi.

Finlandiya Kayseri Fahri Konsolosluğu, Kayseri Sanayi Odası’nda (KAYSO) düzenlenen törenle açıldı. Törene Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy’un yanı sıra Kayseri Vali Yardımcısı Şemsettin Erkaya, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Finlandiya Ankara Büyükelçisi Ari Maki, Finlandiya Ankara Konsolosu Raimo Pahkasalo, Finlandiya Kayseri Fahri Konsolosu Murat Sert, Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, ve protokol üyeleri katıldı.

Törende konuşan KTO Başkanı Ömer Gülsoy, Kayseri’nin 6 bin yıllık tarihi, 4 bin 500 yıllık ticari geçmişi ve yüzyılı aşkın sanayi tecrübesi olan kadim bir şehir olduğunu belirtti.

İlk uluslararası fuarın Yabanlu Pazarı adı altında Kayseri’de gerçekleştirildiğinin altını çizen Başkan Gülsoy, Bugün 3 OSB’si, 5 üniversitesi ile Türkiye’nin tam ortasında olan şehrimiz, 3 milyar 610 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaşmıştır.

2023 yılında 5 milyar dolarlık bir ihracat hedefi koyduk, inşallah bunu da yakalayacağız. Bunu söylüyorum çünkü Kayseri olarak en zorlu süreçlerde bile canla başla çalışan ihracatçı firmalara sahibiz. Şehir olarak 186 ülkeye ihracat yapıyoruz. 700’ün üzerinde ihracatçı firmamız bulunuyor. İlk bin ihracatçı firmalarımız arasında da 17 şirketimiz var.” İfadelerini kullandı.

Kayseri ile Finlandiya arasındaki dış ticaret verilerine de değinen Başkan Gülsoy, “2021 yılında Kayseri’nin Finlandiya’ya ihracatı 25 milyon doların üzerinde İthalatı ise 7 milyon doların üzerinde. Ama bu rakamlar çok az, daha da üst seviyelere çıkarmamız gerekiyor. En çok Maden Ürünleri, Elektrikli Ev Aletleri ve Demir-Çelikten Mamul Eşya gibi alanlarda ihracat yapmaktayız. Finlandiya’nın Ankara Büyükelçisi Sayın Ari Maki’de buradayken ilişkilerimizi daha üst çıkarmak için söz alalım. Fahri Konsolos Sayın Murat Sert’in katkıları ile bu ticaret hacmimizi daha da yükseklere taşıyacağımıza inanıyorum. Kayserimizin sahip olduğu imkânlar ve Finlandiya’nın sahip olduğu imkânlar bu ticaretin daha da yukarılara taşınmasına fırsat sağlayacaktır. Buradan tüm yatırımcılarımıza da çağrıda bulunalım. Finlandiya’ya yatırım yapsınlar. İnanıyorum ki bugün hizmete açtığımız fahri konsolosluğumuz ile her alanda ilişkilerimiz çok daha hızlı bir şekilde gelişecektir.

Kayseri Ticaret Odası olarak bizlerde ekonomik, kültürel ilişkilerin daha da artması için üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız. “ dedi.

Fahri Konsolos Murat Sert’in de bu görevi başarı ile yapacağına inandıklarını ifade eden Gülsoy,  fahri konsolosluğun her iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirerek, köprü görevi yapacağını söyledi.

“KAYSERİ İLE FİNLANDİYA ARASINDAKİ İLİŞKİLER PEKİŞTİRİLMELİ”

Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’ta “Güvenli bir liman olan, huzur şehri olan, yatırımcılar açısından da önem arz eden Anadolu’nun bağrındaki bir cazibe merkezi olan böyle bir şehrin belediye başkanı olmak, böyle bir şehrin hizmetkârı olmak bizler için onur verici, gurur vericidir” diyerek, Kayseri ile Finlandiya arasındaki ilişkilerin pekiştirilmesi gerektiğine işaret etti.

“TİCARİ İLİŞKİLERDE HEDEF 3 MİLYON EURO”

Finlandiya Büyükelçisi Ari Maki ise Kayseri’de olmaktan onur ve gurur duyduğunu ifade ederek, “Kayseri’nin özellikle ekonomik sektörde çok faal olduğunu ve çok çeşitli sektörlerde temsil edildiğini söylemek istiyorum. Şu anda Finlandiya’nın asıl amacı 2024 yılı itibariyle karşılıklı ticari ilişkileri 3 milyon Euro seviyesine çıkarmaktır. Murat Bey’e buradaki önemli görevinde başarılar diliyorum” dedi.

Finlandiya Konsolosu Raimo Pahkasalo da, “Konsolosluğumuz adına sayın Murat beyi Fahri Konsolosluğu için tebrik etmek istiyorum. Elçimiz mükemmel adaylar bulma konusunda çok başarılı olmuştur şimdiye kadar. En son İzmir, Adana ve şimdi de Kayseri’ye bağlı konsolosları seçmiş bulunmaktayız. Şu anda Finlandiya Türkiye’de çok güçlü bir şekilde temsil edilmektedir. Şu anda bizim de burada görevimiz Murat beye destek sağlamak olacaktır. Bir kez daha teşekkür ediyorum. Umarım bu göreve gelişimiz iyi olur” ifadelerini kullandı.

Finlandiya Kayseri Fahri Konsolosu Murat Sert, Finlandiya’yı iyi tanımak ve iş birliklerini çoğaltmak gerektiğini söyleyerek, “Başta Kayseri olmak üzere Aksaray, Niğde, Nevşehir, Sivas ve Yozgat illerini kapsayan bu onurlu göreve beni layık gördükleri için Finlandiya Devletine, uygun gören büyüklerimize ve dostlarımıza teşekkür ederim. Bu fırsat ile bu görevin benim için şahsi anlamını ifade etmek istiyorum. Bir ülke düşünelim; sayısız göller ve masalsı bir coğrafyası var. 5,5 milyon nüfusu var. Finlandiya’nın insanları tıpkı bizim gibi Ural-Altay dilinde konuşmaktadır. Bence Finlandiya’yı iyi incelememiz lazım. İş birlikleri ve ortaklıklar kurmamız lazım. Teknolojik gelişmeleri öğrenmeli ve faydalanmalıyız. Ticaretimizi, sosyal ve kültürel ilişkilerimizi aramızdaki turizmi arttırmamak için hiçbir sebep olmadığını düşünüyorum” dedi.

Kayseri’nin Finlandiya ile olan ticari ilişkileri hakkında bilgiler aktaran Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci ise, “Ülkemizin Avrupa Birliğine katılım sürecine destek veren Finlandiya ile ikili ilişkilerimiz ve uluslararasındaki işbirliğimiz güçlenerek devam edeceğine yürekten inanıyorum. Bugün Kayseri’de açılacak Fahri Konsolosluk da bunun en güzel örneklerinden biridir” diye konuştu.

Konuşmaların ardından protokol tarafından hediyeler verilerek açılış kurdelesi kesildi.