KAYSERİ TİCARET ODASI (KTO) COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN SAYISINI 13’E ÇIKARDI!
15 Eylül 2023 - 10:01:39
KAYSERİ ÇEMENİ DE TESCİLLENDİ
Kayseri
Ticaret Odası (KTO) coğrafi işaretli ürünlerine bir yenisini daha ekledi. KTO Başkanı Gülsoy, “12 yöresel lezzetimiz için coğrafi işaret
tescilini şehrimize kazandırmıştık. Şehrimizin eşsiz lezzetlerinden birisi olan
Kayseri Çemeninin de coğrafi işaret belgesini alarak bu sayıyı 13’e
çıkardık. Yerel ürünlerimize ve yerel
değerlerimize coğrafi işaret alarak sahip çıkıyoruz. 2 ürünümüzün de tescil
süreci devam ediyor. “ dedi.
Kayseri
Ticaret Odası (KTO) şehrin yöresel lezzetlerinden Kayseri Çemeninin de
tescilini alarak coğrafi işaretli ürün sayısını 13’e çıkardı.
KTO Başkanı
Ömer Gülsoy yaptığı açıklamada; Coğrafi işaret tescilli ürünler, yerel üretime ve kırsal kalkınmaya destek
olma, geleneksel bilgi ve kültürel değerleri muhafaza etme, turizme katkı
sağlama ve ürün taklitçiliği ile mücadele etmeyi amaçlamaktadır. “ dedi.
İlimizin en
fazla coğrafi işaret tescil sahibi kurumu olarak Kayseri’nin gastronomi
turizminde en çok tercih edilen illerinden birisi olmasını hedeflediklerini
belirten Gülsoy, “Şehrimizle özdeşleşen pastırma, sucuk ve mantının ulusalda
tescil içeriklerini yenileyerek, bu ürünlerimizin Avrupa Birliği (AB) tarafında
da tescil başvuru sürecini yeniden
başlatmıştık. Bunun yanı sıra ilimizin yöresel lezzetlerinden olan Kayseri Yağlaması,
Kayseri Katmeri, Kayseri Tandır Böreği, Kayseri Kurşun Aşı, Kayseri Nevzinesi,
Kayseri Yağ Mantısı, Kayseri Tepsi Mantısı, Kayseri Fırın Ağzı Kebabı ve
Kayseri Gül Baklavası’nın da coğrafi işaret tescillerini alarak ürünlerimizi
koruma altına aldık. Son olarak başvurusunu yaptığımız Kayseri Çemenin de
coğrafi işaret tescili alması ile odamızın tescil sahibi kurum olduğu ürün
sayımızı 13’e çıkardık. Şehrimize hayırlı olsun
diyor, Kayseri Sucuk İçi ve Kayseri Börek Aşı için de tescil sürecimizin
devam ettiğini belirtmek istiyorum. İlimize özgü ürünlerimizin Coğrafi işaret
etiketi almış olması Kayseri’nin tanıtımı ve sisteme dahil olan üretici
firmaların prestiji anlamında önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle coğrafi
işaretli ürün sistemine dahil olan firma sayılarımızın artması büyük önem arz
etmektedir.” dedi.
Coğrafi
işaretli ürünlerin önemine değinen Gülsoy, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Aldığımız
bu coğrafi işaret tescilleri kültürümüzün korunmasına, yerelimize sahip
çıkmamıza ve gelecek nesillere aktarılmasına da katkı sağlayacaktır. Artık
insanlarımız yerel ve doğal ürünleri tercih etmektedir. Coğrafi işaret etiketi
ürünlerin kalite, üretim ve pazarlama niteliklerini de artırmaktadır. Coğrafi
işaretli ürünler, üreticilerimize ve müteşebbislerimize de yeni fırsat kapıları
açmaktadır. Bu kapsamda Kayseri Ticaret Odası olarak gastronomi cenneti
kentimizde yerel lezzetlerimizin tescil sayılarını artırmak için
çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. “
Başkan
Gülsoy, Kayseri’ye ait coğrafi işaretli ürün sayısının, Talas Zincidere Kuru
Kaymağı ve Kayseri Çemeninin tescillenmesiyle birlikte toplam 28’e ulaştığını
sözlerine ekledi.