Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) İstanbul-Tahran-İslamabad Yük Treni

19 Mart 2021 , Cuma 09:17

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden alınan yazıda, Devlet Demiryolları Taşımacılık A. Ş. Genel Müdürlüğü yazısına atfen, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın (EİT) toplantısı neticesinde, İstanbul-Tahran-İslamabad (ITI) Yük Treni'nin hizmete sokulması konusunda, ülkemiz, İran ve Pakistan Demiryolları arasında mutabakata varıldığı ve bu kapsamda rekabetçi ve cazip bir taşıma tarifesi oluşturularak, taşıma organizasyonunun sağlanması adına, her ülke tarafından aşağıda bilgileri verilen ulusal forwarder şirketlerin tespit edildiği bildirilmektedir.

Yazıda belirtildiği üzere, ITI Yük Treni, Türkiye-İran-Pakistan parkurunda işletilecek; trenle, konteyner ve konvansiyonel yükler taşınabilecek; yükler, hat farklılığından dolayı İran'ın Zahedan kentinde aktarmaya tabi tutulacak ve trene Türkiye ve Pakistan'da farklı noktalardan yük verilmesi mümkün olacaktır. Türkiye (Köseköy) (1850 km) - İran (2603 km) - Pakistan (İslamabad) (1990 km) arasında toplam taşıma süresi 14 gün olarak hesaplanmıştır.

Bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,