KTO ve Melikgazi Belediyesi İşbirliğinde Kentsel Dönüşüm Toplantısı Gerçekleştirildi

Anasayfa / Haberler / Başkanlık Haberleri

22.12.2017-10:22

Kayseri Ticaret Odası ve Melikgazi Belediyesi işbirliğinde hazırlanan '2018 Yılı Melikgazi Belediyesi Kentsel Dönüşüm Tanıtım Programı' toplantısı gerçekleştirildi. Konferans Salonu'nda düzenlenen programa, Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, KTO Yönetim Kurulu ve Meclis üyeleri, meslek komitesi başkanları ve üyeler ile inşaat firmalarının yetkilileri katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz,   Türkiye'nin ve Kayseri'nin hızla geliştiğini, buna bağlı olarak da ihtiyaçların arttığını belirtti.

Başkan Hiçyılmaz, "Bu ihtiyaçların karşılanması için sağlanan gelişmenin ana eksenini ise inşaat oluşturmaktadır. İnşaat sektörü, kendisine bağlı 200’den fazla alt sektörün ürettiği mal ve hizmete talep yaratmakta ve bu etkisiyle, “ekonominin lokomotifi” olma vasfını elde etmektedir. İngiltere’de yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, ortalama yeni bir evde 150 farklı meslek kolunu ilgilendiren 23 bin civarında parça bulunmaktadır. Hiçbir ekonomik faaliyetin bu kadar çok doğrudan ya da dolaylı etki doğurma gücü olmadığı dikkate alındığında, sektörün lokomotif gücünün, bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için vazgeçilemez değeri daha açık olarak ortaya çıkmaktadır” dedi.

Hiçyılmaz, “ İstikrarlı büyüme ve beraberinde istihdam yaratma ihtiyacı her zamankinden daha fazla olan Türkiye ekonomisi için inşaat sektörü, daha fazla önem arz etmektedir. Ülkemizin ve ilimizin hızla gelişmesi; insan ihtiyaçlarını artırmakta, inşaat sektörünün bu ihtiyaçların karşılanmasında anahtar rol üstlenmesine neden olmaktadır. İnşaat sektörünün ekonomi içerisindeki doğrudan payı yüzde 8 dolayındadır. Dolaylı payı ise kendisine bağlı farklı sektörler hesaba katıldığı zaman yüzde 30’lara çıkmaktadır" diye konuştu.

Türkiye'de inşaat sektörünün 2016 yılında yüzde 6 büyüme gösterdiğini ifade eden Hiçyılmaz, "2017 yılında ise yüzde 5 civarında büyüme öngörülmektedir. Türkiye’nin belli başlı ticaret ve sanayi merkezlerinden biri olan Kayseri’de inşaat sektörü dinamik bir yapıya sahip bulunmaktadır. İnşaat sektöründe yer alan üyelerimiz, ekonomik büyümeye katkı sağlamaya devam etmektedirler. 18 bin civarında olan üyemizden 2500’e yakını inşaat sektörü ve bağlı sektörlerinde faaliyet göstermektedir. Kayseri son yıllarda hızlı adımlarla ilerleyen kentsel dönüşüm projelerine de sahne olmaktadır. Büyükşehir belediyesi başta olmak üzere merkez ilçe belediyelerimiz kentsel dönüşüm noktasında önemli çalışmalar yapmaktadırlar. Şehrimizdeki yapı stokunun kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında kısa sürede yenilenmesi, ekonomik faaliyetlerin ve buna bağlı olarak insanımızın yaşam kalitesinin artması ile sonuçlanacaktır" şeklinde konuştu.

Programda konuşan Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ise, inşaat sektörünün önemli bir alan olduğunu kaydederek, "İnşaat önemli bir sektör ve önemli bir alandır. Kayseri’miz güzelleşiyor ve gelişiyor. Bu gelişme ve güzelleşme içerisinde 2016 yılı itibariyle 560 bin nüfusa ulaşmış olan Melikgazi ilçesi olarak da sorumluluğumuzun bilinci içerisinde bu alana nasıl bir katkı sağlarız anlayışıyla çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz. Geçmişi kötülemek için değil, bir tespit için söylüyorum. Onlarca yıl bu alanda gelişmeler ve çalışmalar oldu. Son dönemde yapılan kentsel dönüşüm cazibesine kapılıp da sanki kentsel dönüşümü yeni hayata geçiriyormuş gibi yorumlanmakta istemediğimizi buradan paylaşmak istiyorum. Kayseri’mizde geçmiş dönemlerde gecekondulaşmaya adeta fırsat verilmiş ve Melikgazi’mizde dâhil olmak üzere bölgemizde ağırlıklı olarak yaklaşık 40’a yakın mahallede gecekondulaşma mantığı içerisinde şehrimizin etrafı adeta sarılmıştı. Elbette bir ihtiyaçtan kaynaklı olarak bu yapılaşma olmuş, yöneticilerin o dönemde belki bir yol göstermemesi mantığı içerisinde şehrimize bir kambur oluşmuştu. 1994’ten beri yapılan bir ekip çalışması ile tüm yerel yöneticilere huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Herkesin gücünün yettiği, aklının erdiği nispetinde bu şehre iyi niyetle hizmet etmeye çalıştığına inanıyorum. Ancak zaman zaman attığımız taşlarda bazen yerine ulaşmamış olabiliyor. O açıdan geçmişi karalama mantığından öte bir durum tespiti ve bunu giderme adına ‘Ne yaptık’ anlayışı içerisinde bizde bir şeyler söylemeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kentsel dönüşüm kapsamında hiçbir vatandaşı mağdur etmediklerini belirten Büyükkılıç, "Melikgazi bölgesindeki bu çalışmalara alt yapı oluşturma mantığı içerisinde adeta şehrimizin doğusundan batısına tamamını içerisine kapsayacak şekilde ferdi tapu çalışmaları da dahil her türlü fedakarlığı ve her türlü gayreti gösteriyoruz" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Melikgazi Belediyesi kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin KTO üyelerine sunum eşliğinde bilgi verildi. Toplantı, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

Toplantı sonrasında, Başkan Hiçyılmaz ve Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kayserigaz tarafından ticaret odasında açılan sergiyi de gezdi.