Başkan Hiçyılmaz Ahilik Haftası Töreninde Konuştu

Anasayfa / Haberler / Başkanlık Haberleri

18.09.2017-16:47

Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Ahilik Haftası kutlama törenine katıldı. Başkan Hiçyılmaz burada yaptığı konuşmasında Ahilik’te geçerli olan belli başlı kurallara değindi. Törende Kayseri Ticaret Odası tarafından helva dağıtımı da yapıldı.

Cumhuriyet Meydanında düzenlenen çelenk töreni ile başladı. Ardından heyet önce Vali Süleyman Kamçı’yı, ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik’i makamında ziyaret etti. Ziyaretlerden sonra Şehir Tiyatrosunda Şed Kuşatma Töreni gerçekleştirildi. Törene Kayseri Valisi Süleyman Kamçı, Milli Eğitim İl Müdürü Osman Elmalı, Hacılar Belediye Başkanı Doğan Ekici, Esnaf Sanatkarlar ve Kredi ve Koperatifi Birlik (TESKOMB) Başkanı Mustafa Alan, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Ahmet Övüç, Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü ve çok sayıda davetli katıldı.

Konuşmasında, “Ahiliği sadece, esnaf ve sanatkârların geçmişten gelen bir gurur kaynağı olarak değil, aynı zamanda büyük bir değişim ve dönüşüm içinde olan ülkemizin ölümsüz bir ışık kaynağı olarak görmekteyiz” diyen Başkan Hiçyılmaz, “ Osmanlı İmparatorluğunun dünyanın en büyük güçlerinden biri haline gelmesinde Ahilik sağlam bir zemin oluşturmuştur.  Ahilik, Anadolu da 13. yüzyıldan itibaren varlığını göstermeye başlayan bir düşünce yapısı ve bu düşünce etrafında yaşam bulan bir teşkilatlanmadır.  Ahilik’te genel olarak iş, meslek veya çalışma hayatına ilişkin belli başlı ahlak kuralları vardır” dedi.

Her Ahi’nin muhakkak bir işi, sanatı ve mesleği olması gerektiğini vurgulayan Hiçyılmaz, “İşsiz, mesleksiz bir kişi bulunduğu topluma yüktür. Kimsenin kimseye muhtaç olmayacağı, avuç açmayacağı, herkesin kendine yeteceği, bir toplum oluşturmak bu şarta bağlıdır. Asalak bir yaşantı Ahilik ilkeleriyle taban tabana zıttır. Ahi, kendi mesleği dışında ikinci bir işle uğraşmamalıdır. Bu kural, Ahi ahlakının meslek hayatına dair çok önemli bir kuraldır. Herkes kendi işini, en iyi bildiği mesleği icra etmelidir. Böylece, hem üretilen ürünler kaliteli ve standartlara uygun olacak, hem de kimse kimsenin rızkına mani olmayacaktır. Herkesin kazandığı huzurlu bir iktisadi hayat meydana gelecektir” diye konuştu.

Hiçyılmaz, “Bir Ahi’nin kazancı mutlaka helal olmalı ve hak edilmelidir. Bir sanatkâr, ürettiği ürün veya işten emeğinin karşılığı olan hakkı ne ise onu almalı, asla daha fazlasını istememelidir. Ahi, mesleğinin ustalarından kendi ustasına kadar bütün meslek büyüklerini hayırla anmalı, yaptığı işte onlar gibi olmaya gayret etmeli ve mutlaka ustasının rızasını almalıdır. Ahi;  hırs ve aç gözlülükten de uzak durmalıdır. Kazandığı ile yetinmesini bilmeli ve her şeyden önce mütevazı olmalıdır. Az olanla yetinmek Ahiliğin temel kurallarındandır. Ahi’nin mal ve para biriktirmesi uygun değildir. Kazandıklarının bir kısmından fakir ve işsizlere yardım etmelidir. Ahi, gerek meslektaşına ve gerekse müşterilerine karşı sabırlı, yumuşak başlı, müşfik ve merhametli, güler yüzlü, güzel sözlü ve cömert olmalıdır.” ifadelerini kullandı.

“Bu kuralların günümüz dünyasından uygulandığını veya uygulanabilirliğini takdirlerinize sunuyorum.” diyerek konuşmasını sürdüren Hiçyılmaz, “Ancak; günümüzde gelişmişlik göstergesi olarak kabul edilen eğitim, ekonomi, sağlık ve sosyal hayat gibi konularda, Ahilik Teşkilatınca atılan temellerin önemini koruduğu bir gerçektir. Onun için herhangi bir hukuk kuralı olmaksızın zamanın ekonomik ve sosyal hayatının yönlendirilmesini sağlayan Ahilik teşkilatının mirasçısı olmak bizler için sonsuz bir gurur kaynağıdır. Dünya artık tek bir pazar haline gelmiş, rekabette sınırlar kalkmıştır. Büyük işletmeler, ekonomik ve siyasi güçleri ile piyasaları etkisi altına almaktadır. Küresel gelişmelerden esnaf-sanatkarlarımız ve tüccarlarımız etkilenmektedir. Oysa esnaf-sanatkarlık ve tüccarlık ekonomik olduğu kadar sosyal bir olgudur. Toplumun orta direği, bel kemiğidir. Özellikle yüzde 99’u küçük ve orta ölçekli işletmelerden oluşan ekonomimiz için vazgeçilmez bir unsurdur. Hükümetimizin son dönemde üreten, istihdam sağlayan her kesime yönelik yürüttüğü yoğun çalışmaları takdirle karşılıyoruz. Çalışan, üreten, esnaf ve sanatkârlarımızın, tüccarlarımızın, kısacası iş dünyamızın daha fazla desteklenmesi beklentimizdir. Hükümetimizin vereceği yeni desteklerle istihdam sorunun çözümüne katkı sağlayacağımız, daha fazla üreterek ihracat yapabileceğimiz unutulmamalıdır” şeklinde konuştu.

Başkan Hiçyılmaz konuşmasını, “Ticari faaliyetlerin sonunda elde edilen kâr ve kazancı değerli kılan şey; elde edilenlerin çokluğu değil, bereketidir.” sözüyle sonlandırdı.

Protokol konuşmalarının ardından yılın ahisine kaftan giydirildi. Törende, Kayseri Ticaret Odası tarafından hazırlanan helva paketleri katılımcılara dağıtıldı.